Bilgisayarınızı Serinletme Yolları

Etiketler :

Bilgisayarınız şu yaz günlerinde aşırı mı sıcaklıyor? Veya ısınıp reset mi atıyor? Isınmalardan dolayı kasmalar mı yaşıyorsunuz? İşte bu konu tam size göre. İşte en güncel ve en kapsamlı konu!


1-En etkili yöntem : Sıvı Soğutma
Evet,soğutmada en etkili yöntem diyebiliriz.Ama en zahmetli ve de en pahalısı.Biraz karışık bir olay. İşlemci bloğu,borular,pompa vs... Ama müthiş bir soğutması olduğu da es geçilemez.Ancak güzel bir kasanız veya donanımınız yoksa pek para harcamaya da değmez. Ancak bütçeniz ve sağlam bir kasanız ilk seçeneğiniz olmalı. Bütün parçalar direk soğutulmaz su soğutmada. İşlemciniz direk olarak soğutulur ama ekran kartınız soğutmak için ona bir blok oluşturmalısınız ve boruların birini ona yönlendirmelisin. Başta da dediğim gibi zahmetli bir yöntemdir, ama kesindir :thumbup:

 

2-Fan ve Hava Sirkülasyonu
Kasanızı soğutmada bir yöntem de fanlar. Fanlar kasanızın içerisindeki havayı sirküle eder ve sürekli hava değişimi sağlar.Bu da kasanızın içerisindeki çalışarak ısınan donanımların ortaya çıkardığı sıcak havayı dışarı atıp, dışarıdaki kasa içerisine göre daha serin havayı içeriye çekmesi demektir. Böylece bir hava değişimi sağlanır. Peki nasıl olmalıdır bu olay? Kasanızın fan slotlarının fazla olması bir artıdır. Ancak yeni nesil anakartların çoğunluğunda (yanlış bilgi vermek istemem benimkinde öyle diye söylüyorum) 4 fan slotu oluyor.Bu da biraz kötü oluyor.Ancak fan yerleşiminiz bir fanı havayı içeriye çekecek, diğeri ise dışarıya atacak şekilde yapmalıyız. Yani bir fan dışarıdan soğuk hava getirirken diğer fan ise içerideki sıcak havayı dışarıya atacak. Bunu şu şekilde yapmalıyız. RPM,CFM değeri yüksek olan fanı içeriye hava verecek, bu değerleri düşük olan fanları ise dışarıya hava atacak şekilde yapmalıyız. Çünkü içeriye daha çok soğuk hava girmesi işimize yarayacaktır. (RPM=Devir sayısı, CFM=Hava akımı değeri)Pekala fan seçimi nasıl olmalıdır? Ucuz fanlara aldanmamalıyız. Fanlarımızda CFM'in 100'ün üzerinde bir değeri olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü hava akımı değeri ne kadar büyük olursa o kadar hava sirküle edilir ki bu da bizim için iyidir. Bu değeri 100'ün üzerinde olan fanlar 25-30 TL'den fazladır ama emin olun çok uzun ömürlüdür. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki RPM değeri fazla olan fanlar da iyidir. Ama fazla RPM fazla ses demektir. Bunu da BIOS'tan ayarlayabiliriz. Fanlarımızı 4 pin olarak anakarta takarsak, fanımızın çalışma yüzdesini ayarlayabiliriz. :thumbup:


Bu da benim kasamdan bir örnek...

3-Kablo Düzeni
Kablo düzenliliği kasanızın içinin ferah ve rahat olması için gerekli bir faktör. Kasanızdaki kablolar dağınık bir haldeyse bunları siz kendiniz toparlayabilirsiniz. Eğer kasanız yeni ise ( ortalama 2-3 yıllık ) kasanızın içerisinde kablo "saklama" için yerler olması gerekir. Buraları kullanın. Kasaya para verirken buna da para verirsiniz. Kabloları saklamak size kalmış. Zevkinize göre saklayın. Ama saklayın. Kabloları sakladıktan sonra tam 6 derecelik bir fark gördüm. Eminim buna değecektir.




Gördüğünüz gibi sağ alt kısma ve anakartın arkasına kabloları sakladım. (Anakartın arkası resimde görünmez boşuna aramayın  ^-^ )



Gördüğünüz gibi kablo saklama yerleri.

4-Soğutmalı Donanımlar
Soğutmalı donanımlar derken işlemcinin,ramin,ekran kartının,HDD'nin soğutmasından bahsediyorum.Bunları teker teker açıklayalım:

-RAM: Ramda soğutma mı olur derseniz cevap açık: EVET. Yeni ramlerde kanal soğutucu var. Ve bu da ramlerin soğutulmasını sağlıyor. Yani ram alırken bu soğutucunun olmasına dikkat edilmeli.

-İŞLEMCİ(CPU): İşlemcilerimizin üzerinde stok fanlar vardır. AMD'nin stok fanları bu konuda daha sıcak değerler sunuyor bize. Intel bu konuda biraz daha iyi ama en iyisi sizin alacağınız bir işlemci soğutucusu. Burda da fanlardaki gibi RPM ve CFM değerleri bizi sonuca götürecek. Ayrıca soket uyumluluğuna da dikkat etmelisiniz işlemci fanı alırken. Bu konuda AKASA VENOM, AKASA VENOM VOODO ve SUNBEAM CORE CONTACT FREEZER gibi güzel işlemci soğutucuları var. Ve yine sloganımız: MASRAFTAN KAÇINMA!



-EKRAN KARTI: Ekran kartımız en çok ısınan parçamız. Ekran kartı soğutucu kitler var ama bunlar her kartla uyumluluk göstermiyor. Bu yüzden daha değişik yollara başvuruyoruz. Sıvı soğutmada dediğim gibi ekran kartına sıvı soğutma yapmak zor. Geriye kalan tek yol: HAVA SOĞUTMA yani FAN... Kasamızın yan kapağındaki fan ekran kartımızı görür muhtemelen(benim ki öyle en azından :D ). Buraya koyacağımız sağlam bir fan ekran kartımızın bakır ısı borularına soğuk hava vererek bu boruları soğutur ve ekran kartımızın bir nebze soğumasını sağlar. :thumbup: Yukarıdaki kasama ait resimde bunu görebilirsiniz.Ancak ilk başta alacağımız ASUS DirectCU II, Gigabyte Windforce, MSI Twin Frozr, Zotac AMP!(çift fanlı olanlar) gibi ekran kartları referans olanlara göre daha serin olur.



-KASA: Kasamızın soğutmalı olması içinin ferah, geniş ve hava sirkülasyonunun iyi olması demektir. Kasamızın geniş ve ferah oluşu hava akımını kolaylaştırarak birim zamanda daha fazla havanın geçişini sağlayacaktır ki bu da değişen hava ile parçalarımızın soğuması anlamına gelir. Kasa seçerken kişilerin yorumlarını okuyun, bilgi edinin. Eğer kasa hakkında geniş, hava sirkülesi iyi deniliyorsa alabilirsiniz :) Bu işte Cooler Master listede başı çeker. Kasalar gayet geniş, büyük ve hava akışı sağlanacak şekilde yapılıyor. Bu da bizler için iyi bir şey :)


Gördüğünüz gibi gayet büyük bir kasa. 39 cm'ye kadar ekran kartı uzunluğuna çıkıyor !



Müthiş hava akışı.

-HDD: HDD'ler için tek yol HDD soğutucular. :thumbup:

5-Termal Macun

Eğer bilgisayarımızın ısı değerleri normalden yüksek ise bir sebep de termal macun olabilir. Termal macunu nasıl yenileyeceğiz pekala ?
-Öncelikle işlemci fanımızı çıkaracağız. Vidalarını gevşetip çıkarın.
-Ardından termal macun temizlemek için kullanılan sıvıyla ve pamukla işlemci fanının işlemciye değen kısmındaki macunu temizleyin. ( Videoda bir bez kullanıyor ama pamuk da idealdir.)
-Ardından işlemcinin solundaki klipsi kaldırıp işlemciyi çıkartın.
-Yine bu macun temizleme sıvısıyla işlemciyi de temizleyin.
-Ardından termal macunu sıkın. Ancak fazla sıkmayın. Eğer az gelirse ilave edebilirsiniz.
-Termal macunların içinden çıkan kart gibi bir şey ile yüzeyine yedirin. Ardından kurumasını bekleyin.
-Kuruduktan sonra aynı şekilde işlemciyi takın ve oradaki klipsi kapatın.
-Kapattıktan sonra işlemci fanını oturtun ve vidalarını sıkın. Hayırlı olsun :)



Bu da video. Video da sıfırdan takıyor ama siz benim dediğim adımların sırasıyla gidin. Videoyu sizlere klipsi açma, silme vs gibi konularda yardımcı olsun diye ekliyorum.

6-Temizlik ve Bakım
Belki de en önemlisi diyebiliriz buna. Temizlik... Düzenli bir şekilde kasanızın içerisindeki tozları alın. Bunu elektriği kesip, nemli bir bezle veya fön makinesinin soğuk kısmıyla yapabiliriz. Bunu sürekli ve düzenli bir şekilde sık sık uygulayın. Fanlarınızı da temizleyin nemli bezle. Ayrıca kasanızın yan kapağını da belirli aralıklarla açın. İçerisi hava alsın. Bir de kasanız kapalı bir alanda olmasın mümkünse. Açık bir alanda olması sizin ve kasanızın yararına olacaktır. :thumbup:

7-Peki Bir Laptopumuz Varsa ?
Eğer bir laptop sahibi iseniz ısınma gibi bir problemden çok yakınırsınız.Çünkü laptopumuzun içerisindeki parçalar onboard(tümleşik) haldedir. Ve bu yüzden ısınma sorunları ile karşılaşırız. Peki ne yapmalıyız? Kaliteli bir laptop soğutucu işinizi görecektir. Ama yukarıda da dediğim gibi masraftan kaçınmayın. RPM ve CFM değerleri her fanda olduğu gibi burada da karşınıza çıkar. Ve yüksek değerler sizi mutlu edecektir. Ayrıca  bir çözüm daha. Evdeki fön makinemizi alıyoruz. Soğuk ayarına getiriyoruz ve laptopumuzun arka kısmındaki hava çıkış ızgaralarına tutuyoruz.Bu da ev çözümlü bir yöntem :thumbup:



Evet, benim söyleyeceklerim bunlar. Düşünceleriniz,yorumlarınızı esirgemeyin. O kadar yazdım hiç olmazsa bir okuyun. Değerlendirin kafanıza yatmayan bir konu,bir husus olursa oturalım konuşalım.Okuyanlara teşekkürler..

0 yorum: